Καλώς ήρθατε στην τάξη μας! Πιάστε κι εσείς μια ακτίνα του ήλιου. Έχει τόσες πολλές! Σίγουρα θα βρείτε μια να σας ταιριάζει. Αρπάξτε την και ταξιδέψτε μαζί μας στη γνώση, στη φαντασία και στη χαρά! Αγγελική

Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2015

Προετοιμάζοντας το παιδί μου για την Α' Δημοτικού

Προετοιμάζω το παιδί μου για την Α' δημοτικού- Χρειάζεται να αρχίσω να μαθαίνω τα γράμματα από τώρα στο παιδί μου; 
- Χρειάζεται να βρω τα βιβλία της Α' δημοτικού για να το προετοιμάσω για το σχολείο; 
- Πρέπει να ξέρει να διαβάζει και να γράφει πριν να αρχίσουν τα μαθήματα για να τα καταφέρει καλύτερα; 
Μια γενική απάντηση στα ερωτήματα αυτά που βασανίζουν πολλούς γονείς, όταν πρόκειται να έρθουν τα παιδιά και οι ίδιοι για πρώτη φορά σε επαφή με το σχολείο, είναι όχι. Όμως το παιδί πρέπει να έχει καλλιεργήσει τη φωνολογική επίγνωση (βλέπε πιο κάτω) πριν πάει στο σχολείο και να έχει τη σωματική και ψυχοκοινωνική ωριμότητα για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του σχολείου (βλέπε γι' αυτό την παρακάτω παρουσίαση όπου μπορείτε να βρείτε τους τομείς ανάπτυξης και ενδεικτικές ασκήσεις για κάθε τομέα). Μια τέτοια προετοιμασία είναι απαραίτητη για να μπορέσει να ανταποκριθεί χωρίς προβλήματα στο καινούργιο του περιβάλλον.View more presentations or Upload your own.
  • Οι φωνούλες της γλώσσας, διαδραστικές ασκήσεις φωνολογικής ενημερότητας που προετοιμάζουν το παιδί για την ανάγνωση και τη γραφή σε 5 επίπεδα (κάνε κλικ στην εικόνα παρακάτω).
  • Η φωνολογική επίγνωση πρέπει να υπάρχει πριν το παιδί πάει στο δημοτικό σχολείο γιατί είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εκμάθηση της ανάγνωσης και της γραφής. Το παιδί καθώς μαθαίνει να μιλάει αντιλαμβάνεται ποιοι φθόγγοι ανήκουν στην ελληνική γλώσσα και ποιοι όχι, πώς γίνεται η ανάλυση των λέξεων σε συλλαβές και ποιες καταλήξεις ομοιοκαταληκτούν. 
    Διάβασε τη συνέχεια του άρθρου εδώ.
     
http://mikrapaidia.gr/ccs2/#%CE%B5%CF%80%CE%AF%CF%80%CE%B5%CE%B4%CE%BF-1  • Διαδραστικές ασκήσεις από το Αερόστατο (Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου). Κάνε κλικ στην εικόνα.
http://htaxhmetonhlio.blogspot.gr/2014/06/blog-post.html#.Vadc-vn-X_g