Καλώς ήρθατε στην τάξη μας! Πιάστε κι εσείς μια ακτίνα του ήλιου. Έχει τόσες πολλές! Σίγουρα θα βρείτε μια να σας ταιριάζει. Αρπάξτε την και ταξιδέψτε μαζί μας στη γνώση, στη φαντασία και στη χαρά! Αγγελική

Δευτέρα 2 Μαΐου 2016

Εργατική Πρωτομαγιά: 8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ανάπαυση, 8 ώρες ύπνο


Πριν από περισσότερα από 100 χρόνια, το 1886, η εργατική τάξη στις ΗΠΑ έδωσε μια από τις πιο σκληρές μάχες για την καθιέρωση του 8ωρου. Η μεγάλη απεργία των εργατών του Σικάγου την Πρωτομαγιά του 1886 είχε τραγική κατάληξη με θύματα και τιμωρία των υποκινητών της εξέγερσης.
Σε ανάμνηση αυτής της εξέγερσης, καθιερώθηκε η Πρωτομαγιά σαν παγκόσμια μέρα της εργατικής τάξης, ύστερα από απόφαση που πήρε η ιδρυτική συνέλευση της Δεύτερης Διεθνούς στο Παρίσι (που πραγματοποιήθηκε στις 14/7/1889 και στην οποία μετείχαν 391 αντιπρόσωποι συνδικάτων από 20 χώρες).
Από τη στιγμή που η Πρωτομαγιά καθιερώθηκε σα μέρα διεθνούς διαμαρτυρίας της εργατικής τάξης, συνδέθηκε με τους εργατικούς αγώνες και επιβλήθηκε – μέσα από νίκες και ήττες – σαν εκδήλωση της αλληλεγγύης και της ενότητας του παγκόσμιου εργατικού κινήματος.
                                                                      (Γ.Σ.Ε.Ε. http://www.gsee.gr/istoria/ergatiki-protomagia)
  • Για πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό  κάνε κλικ εδώ